torsdag 13 februari 2014

ÄNTLIGEN VALLNING

Ä N T L I G E N lite vettigt väder!

Idag på morgonen var snön tillbaka :-( MEEEEN på förmiddagen kom solen med blå himmel och all snö försvann - DAGS FÖR VALLNING!! Anna med Rut och Sture kom förbi för träning.

Det var härligt att komma ut och träna vallning igen, det tyckte nog fåren som fick komma ut också som hoppade och sprang av glädje!

Jag började med Zikkan, tycker hon haft lite tråkig fart i sina flanker innan - men inte nu! Tänk vad lite mognad kan göra ;-P
Filmade lite granna från första passet som går att se i filmen här nedan. Mot slutet har hon en annan åsikt om vart draget är, ett drag som jag försöker förmedla henne om att det ska tas på höger sida.. vilket inte hon tycker och hon smiter bakom ryggen till vänster. Då får hon stå sitt kast och jag vänder tvärsom. 
Sådan träning tycker jag är viktig, lika viktigt som hon själv ska tycka att hon är grymmast på att läsa drag ska hon även kunna hålla draget där jag ber henne.. när man t ex. är på en tävling kan jag veta draget i förväg men inte hon genom att titta på andra ekipage.

Zork fick träna på tysta, raka hämt. Detta var första gång jag testade på, ska utökas till större avstånd nästa gång för detta hade han inga problem med på hemmaplan iallafall! Som man kan se på filmen har han lätt att börja pendla när det rör sig för sakta, inte direkt optimala djur att träna detta på egentligen, så där fick jag påminna honom några gånger. Men han var en jäkel på att styra fåren rakt hem till mig, inte av linjen på några av hämten - duktig hund!!Andra passen fick båda hundarna träna delning, Zikkan gjorde sin första "riktiga" delningsträning och kan nog få till fina delningar när hon väl förstår grejen. När hon väl låg still tills jag fått en lucka så var hon snabb in, det är ju det viktiga såhär i början av träningen!

Zork fick lattja lite med att springa in snabbt på lite trängre avstånd, han skötte det fint :-)

Inga kommentarer: